woensdag 29 augustus 2012

Living like Larry - Waste minimisation

Terwijl ik aan het zoeken was naar iets voor mijn studie (wat is in hemelsnaam een computerised minimisation strategy?), kwam ik toevallig op een leuk document: Waste Minimisation Strategy heet het, oftewel, hoe minder afval te produceren - ik was meteen geinteresseerd.

Consuming less is the most fundamental step in moving towards a more sustainable society, begint het rapport, meteen duidelijk: het gaat niet helpen om evenveel te kopen als we nu doen, 'maar dan biologisch afbreekbaar'. Het probleem zit in veel, veel kopen - en minderen moet, want voorkomen is beter dan genezen.

Het grappige is: het stuk was geschreven voor medewerkers van de universiteit van Newcastle. Toch is het toepasbaar op iedereen, in ieder geval op mijzelf.
De drie strategieën zijn Reduce, Re-use & Recycle... ofwel: minderen, hergebruiken en daarna een tweede bestemming geven.
Reduce kun je opsplitsen in eliminate (iets helemaal niet meer kopen) en minimise (grotere verpakkingen kopen, die langer meegaan, zodat je minder afval maakt).

Extra afval
 Heb je wel eens stil gestaan het extra afval die deze dingen veroorzaken?
- Pakketjes bestellen via internet: een doos, tape, bubbeltjesplastic, rekening, begeleidende brief. Da's toch meer dan iets (meteen goed!) kopen in de stad... (Enne, transport kun je gelijk stellen! Post-NL rijdt hun bestelbus naar je huis, of de leverancier rijdt een vrachtwagen naar de winkel!)

- Reclame: per jaar krijg je 32 kilo folders onnodig op je deurmat! Niet alleen zonde van het papier, maar ook van je eigen geld, als je een aanbieding ziet en iets gaat kopen (2 mascara's voor de prijs van 1! leuke schriftjes! gratis lippenstift bij een tijdschrift!) wat je eigenlijk (nog láng) niet nodig had.
 Plak deze op je brievenbus, of, als je dat teveel moeite vindt: schrijf het zelf, met een watervaste stift, op een geplastificeerd papiertje of je eigen voordeur.

Waarom re-use & recycle niet genoeg zijn
Het staat bijna iedereen tegen om minder te kopen. We willen juist liever meer: meer tijdschriften, die ons vertellen dat we van meer boeken, muziek, films (of jurkjes, kettingen en bikini's) gelukkiger worden. Waarom zouden we het probleem niet op kunnen lossen door alles  herbruikbaar, biologisch afbreekbaar etc. etc. te maken?
Hierom
- Er zijn recyclingsmethoden die we goed onder de knie hebben: glas bijvoorbeeld. Elke 1000 kg glas die gerecycled wordt, bespaart 315 kg CO2 - en het recyclen kan oneindig! Maar voor papier houdt het op na 5 to 7 keer... (bron)
- Bovendien gaat de kwaliteit van papier er op achteruit: downcycling dus.
- Zoals Colin zegt: Recycle is aan het einde van de lijst; reduce is at the top of the piramid. Dat betekent niet dat je niet moet recyclen, maar wil je echt iets betekenen, dan moet je wel iets meer doen.

Positief: als er downcyclen bestaat, dan bestaat er natuurlijk ook upcyclen: zie de kunst in een wijnkurk ;-)

3 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het over minimaliseren binnen de Informatica gaat, zou dat kunnen? Bijvoorbeeld: wat is de kortste route van A naar B? Hoe kan je het beste het afval ophalen van 100 bedrijven die elk 1x per maand tot 1x per werkdag moeten worden bedient? Hoe kan je het beste een pillen-produceer-fabriek laten werken (er zijn vrijwel altijd verschillende pillen die met dezelfde machine worden gemaakt. Het is goedkoper om zó te wisselen, dat je niet teveel dingen moet veranderen en dat het geleidelijk gaat. Bijvoorbeeld eerst aardbei-kersensmaak, dan kersen-citroensmaak, dan citroensmaak, dan meloensmaak, ipv citroensmaak, aardbei-kersensmaak, meloensmaak, kersen-citroensmaak. en alle pillen hebben meestal andere hoeveelheden. En zo is alles nog uitgebreider in een echte situatie)?

    Met die problemen zijn er heel veel verschillende strategieën, om er twee te noemen: zoek ALLES af en zoek in een 'goede' richting. Meestal is het onmogelijk om ALLES af te zoeken, als er teveel mogelijkheden bestaan om het in een redelijke tijd te doen. Wat een 'goede' richting is en hoe je daar precies naar moet zoeken, is op heel veel manieren te doen en eigenlijk is elke manier een afzonderlijke strategie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat is het niet. Ik weet wel wat het is, de vraag was meer als intermezzo ;) (voor wie het weten wil: het is een methode om ervoor te zorgen dat deelnemers aan een onderzoekers random over groepen verdeeld worden, waarbij tóch rekening gehouden wordt met een aantal factoren, zoals leeftijd, zonder de randomisatie te beïnvloeden).

      Verwijderen
  2. Mooi filmpje :)
    Recyclen is voor veel dingen niet moeilijk in dit land :) En reduce/re-use, ik doe het steeds meer!

    BeantwoordenVerwijderen